Elsodort falvakról mesél az Óhalászi-Holt-Tisza

2015. szeptember 02. 12:01 - HelloHal

A horgászok és a természetet kedvelők egyik kedvenc helye az Óhalászi-Holt-Tisza. Azt talán kevesen tudják, hogy a patkó alakú víz egykoron egy falut ölelt körbe és a holtág tulajdonképpen morotva. Aki még nem tudja, mi fán terem a morotva, az most az egykori Tiszahalász nevezetű falu példáján biztosan megérti. Vágjunk is bele! 

bal-jobbag.png


Óhalásznak eredetileg Tiszahalász (vagy Tisza-Halász) volt a neve. Egy kis halászfalu volt, lápos-mocsaras területen. Az államalapítástól kezdve pontosan 1876. március 24-ig zajlott az élet Tiszahalászban, mely feladatát, funkcióját tekintve szolgáltató falu volt. Tiszahalásznak halat kellett beszolgáltatni, ha jó fogás volt akkor is, ha nem akkor is. A morotvákat egykor halastónak nevezték, mely a Tisza áradásakor megtelt hallal és ebből a "készletből" gazdálkodtak az itt élők az úgynevezett fokokon keresztül a következő áradásig. Itt tudhatsz meg többet a fokgazdálkodásról

Kattints a nagyobb nézetért! A Hortobágyi nemzeti park térképén az 5. számnál találod meg a patkó alakú holtágat

Még az 1800-as évek végén is patics (azaz sövényfalú) házakban laktak az emberek, melyek vesszőfonatból épült kívül-belül sárral betapasztott kunyhók voltak. Az áradás ezekről lemosta az iszapot, sarat, de levonultával újra betapasztották és folytatódhatott az élet. 

Az 1876-os nagy áradásban aztán a folyó teljesen elmosta a falut, s az embereket a szembe parton lakó Hartl Ede mentette ki a falu több mint 400 lakóját, házaik, állataik, értékeik mind elpusztultak. A tiszahalásziaknak Schlauch Lőrinc szatmári püspök 10 km-rel északabbra adományozott egy területet, melyet hálából Lőrincfalvának neveztek el. A történethez hozzá tartozik, hogy egy ilyen nevű település már volt Erdélyben, ezért lett Újlőrincfalva a tiszahalásziak új faluja.

bejaro1_2.png

Az egykori falut körbeölelő víz a mai óhalászi holtág. Érdekes, hogy itt a víz színe bár fekete, teljesen tiszta.  Óhalász valójában nem holtág, hanem morotva, hiszen van összeköttetése az élő vízzel, de nincs nagy vízcsere, öblítés benne, szélvédett, így a szél sem tudja felkorbácsolni vizét. A növényi részek leülepednek, ezért ilyen kristály tiszta a vize. Az aljzat felső 40-50 cm-nyi része viszont a lerohadt növények miatt iszapos, fekete, s nem süt át rajta a nap, nem látni le a fenékig.

kijaroestabla.png

Nyáron ökoturisztikai jelentősége nagy a víztérnek, ősszel a horgászok egyik kedvelt helye. Csukáiról, kárászairól híres Óhalász. Kiterjedt tündérrózsa mezői és a virágok miatt romantikus zarándokhely.

tunderrozsak.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr647752706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása