Csónakon Tiszaörvénytől Poroszlóig

2015. szeptember 01. 17:41 - HelloHal

Már legalább egy évtizede, hogy a Duna-deltában nyaraltam. A sok emlék és élmény közül azonban valahogy az maradt meg bennem a legmélyebben, hogy az emberek ott közút hiányában csónakokkal közlekednek a települések között. Azzal járnak bevásárolni, tankolni, ügyintézni. Hogy jön ez ide? – kérdezhetitek teljes joggal. Úgy, hogy Tiszaörvény és Poroszló között, még a nagy teljesítményű csónakmotorok használatának tiltása mellett is hamarabb el lehet jutni egyik pontból a másikba, mint közúton autóval. Arról nem is beszélve, hogy az egyik legkedveltebb, igaz legrövidebb csónaktúra-útvonal is részben ezen a szakaszon vezet át.

Legutóbbi kalandozásunk Poroszlóról indult, most a tiszaörvényi Szabics Kikötőből indultam, saját csónakommal és egyedül, illetve egy fényképezőgép társaságában. 15 éve járom a Tisza-tavat, ezeken a helyeken ezerszer elmentem már, de soha egyetlen képet sem készítettem és legtöbbször csak a halak jelenléte érdekelt. Most más „szemüveget” vettem fel.

10361677394_9a78922d86_k.jpg

Szabics Kikötő

Az augusztusi kánikulában az algától kissé barnább színű Tisza folyásával nem segíti a csónakot, igaz nincs is rá szükség. A kikötő úszóházait elhagyva messziről látható már a VI-os számú öblítőcsatorna felújított bejárata. Az öblítő fontos közlekedési útvonal a Tisza folyó és a Poroszlói medence között, horgászati szempontból is kiemelkedő egyes időszakokban.

03_hatoszsilip.JPG

Így néz ki a  VI-os

A VI-os közepe táján elfordultam jobbra, a kiscsatornába. Egy hatalmas keresztbe dőlt fa mutatta a természet folyamatos változását, a folyó és vízrendszere állandó mozgását, építő-romboló munkáját.

06kiscsatorna.JPG

Kiscsatorna a kidőlt fával

A kiscsatornából kiérve a Poroszlói-medence egy kicsi szelete tárul elénk. A sulyommezőben kijárt nyiladék a Lapos morotváig visz.

tavirozsa_hatterben_tok.JPG

Fönt tavirózsa - lent a nyiladék

07nyiladek.JPG

Ez a morotva szemmel nem körülhatárolható, de a vizet ismerő, azt gyakran járó ember pontosan tudja határait, ismeri medrének alakulását.

12hatosvege.JPG

 Sirály a táblák tetején

A Szilas-fok tábláját már látom: ez lesz úti célom következő állomása. A fokon áthaladva a csapói Holt-Tisza széle, tekintélyt parancsoló medre tárul elém. A Tisza egy éles balkanyarral fordul Poroszló felé. A Kis-Tiszáig vezet utam. Innen jobbra kanyarodva érhető el többek között a szabadstrand is. Az egész út kényelmes tempóban, olykor alapjáraton sem tart 25 percnél tovább.

Azok a szolgáltatók, csónaktúra szervezők, akik túravezetővel mutatják meg a Tisza-tavat a Szilas-foknál általában visszafordulnak és célba veszik a VI-os öblítő végét, a fotók kedvéért megtettem ezt a pár perces utat. A sirályok nyitott csőrrel pihegtek a majd 40 fokos hőségben. 

11siralyok.JPG

 Pihegő madarak az augusztusi kánikulában

A múlthoz képest tavaly jelentős változás következett be az öblítő meghosszabbításával létrejött árok kiásásával. Ez biztosít télen közvetlen kapcsolatot a Fűzfás-morotva és a folyó között. A gépekkel kitermelt földnyelvek szigeteket, félszigeteket alkotnak, melyen eszméletlen tempóban burjánzott el a növényzet. A csónaktúra azonban most nem erre halad tovább, hanem irányba veszi a kikötőt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr17751320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása