10 dolog, amit a Tisza-tóról tudnod kell

2015. szeptember 01. 15:58 - HelloHal

Miért kell a téli vízállás, miért tó, ha a Tiszából van vagy hogyan szabályozható víz magassága? A 10 legfontosabb kérdésre válaszolunk a Tisza-tóval kapcsolatban. 

1. A Tisza-tó Magyarország keleti részén, a Nagy-Alföldön helyezkedik el - a Tisza folyó mentén Tiszabábolna és Kisköre között 127 km2-en, hossza 27 km, legnagyobb szélessége 6 km.


2. Mesterséges képződmény, 1973-ban a Kiskörei vízlépcső működésének köszönhetően jött létre. Létrehozásának fő céljai a Nagykunság és Jászság vízellátásának biztosítása, és a megfelelő mennyiségű víz biztosítása a kiskörei vízerőmű számára.
3. Az eredetileg három ütemben tervezett duzzasztásból csak kettő ütem valósult meg, így a tervezett vízszinthez képest 150 cm-rel alacsonyabb a jelenlegi, ezért közel 40 négyzetkilométernyi "szárazulat" található a tavon.
4. A tó felszíne négy különböző egységre bontható. Az északi részen található Valki-medence, ami természetvédelmi terület, madárrezervátum. Tőle délre található a Poroszlói-medence, ami a szárazulatok tekintetében talán legtagoltabb része a tónak. A poroszlói medence mellett található Sarudi-medence a legnyíltabb vízfelület, és egyben itt mérhetjük a legszélesebb részét is a Tónak. A legdélebbi rész az Abádszalóki-medence, ez szinte teljesen elkülönül a tó többi részétől.



5.
Az átlagos mélysége 1,3 m, a legmélyebb része 24 méter.
6. A vízszint könnyen szabályozható. A Tiszán kívül az Eger-patak és a Laskó-patak is táplálja.
7. A téli, azaz alacsonyabb vízszint oka az, hogy egy tavasszal hirtelen meginduló jégzajlás ne veszélyeztesse az erőművet, és így egy tavaszi árvíz idején sokkal nagyobb vízmennyiséget tud felvenni a tározótér.

10361662095_4eb0feb8de_z.jpg
8. A Tisza-tó területe erősen tagolt: keskeny, növényzettel övezett csatornák és nagy kiterjedésű vízfelületek egyaránt előfordulnak.
9. A Tisza-tóban raktározott vízkészlet jelentősen segíti a sokkal lejjebb található Szolnok lakosságának állandó vízellátását.
10. A Tisza-tó az a tó amelyik folyik és az a folyó amelyik áll…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr27748492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása