A Tisza-tó 3 legszebb virágú növénye

2015. augusztus 14. 09:33 - HelloHal

Ismerjétek meg a Tisza-tó három impozáns, sőt romantikus növényét, a tündérfátyolt, a tündérrózsát és a tavirózsát! 

feher_tunderrozsa.JPG
A tündérfátyol gyökerei a víz alatt találhatók, virágait, leveleit innen hozza fel. Hosszú szárú, úszó, lebegő növény. Levelei formájukban hasonlítanak a tündérrózsáéhoz, csak sokkal kisebbek, 5-10 cm átmérőjűek. Apró ötszirmú sárga virágait egész nyáron hozza, amelyek csak egy napig élnek. A Tisza-tó sarudi oldalán Európa egyik legjelentősebb tündérfátyolmezeje található. Kiterjedt mezők figyelhetők még a Dühös-lapos keleti oldalán, a Poroszlói medence Fűzfás morotvai oldalán.

tunderfatyol.JPG

A tündérrózsák közül - melyet sokan helytelenül tavirózsának is hívnak - egyedül a fehér színváltozat fordul elő Magyarországon. A rózsaszín, piros, kék, és egyéb színűeket Távol-Keletről telepítették be. A Hévízi-tóba a rózsaszín tündérrózsák Indiából kerültek. Külön száron jön a levél és külön száron a virág. Régebben (folyamszabályozás előtt) minden részét (levelét, szárát, virágát) egészen apróra vágva és megfőzve fogyasztották, ez a tündérrózsa főzelék! Fehér tündérrózsáiról híres a patkó alakú Óhalászi Holt-Tisza.

ft_kozeli.JPG

A tavirózsának vízitök a népies neve. Amikor a rovarok beporozzák a virágát, tökszerű termést növeszt.

tavirozsa_hatterben_tok.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr487704064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása