Bringázás, vízitúra és halköltemények: Tiszaörvény

2015. augusztus 05. 15:54 - HelloHal

Tiszaörvény ma közigazgatásilag Tiszafüredhez tartozik. Az 1200-as évek közepén viszont még ez volt a jelentősebb, vámszedési joggal rendelkező település, ahol a folyón révvel lehetett átkelni. 
Örvény (és NEM Örvényes!) évszázadokon keresztül a tiszai halászat kiemelkedő központja volt. Míg Tiszafüred mellett a Füredi Holt-Tisza terül el, addig Örvénynél a folyó ballag hol lassan, hol gyorsabban. Az egykori ipari városrész mára meghatározó idegenforgalmi célponttá vált. Turisztikai vonzerejét a folyó mellett vonuló gát koronáján vezető kerékpárútja, kikötői, vendéglátóegységei, magánszállásai és a táj ökoturisztikai csodái adják.

orvenyi_kanyar.JPG

Mit lehet csinálni Tiszaörvényen? 

A Tisza-tavat körbekerülő kerékpárút egyetlen olyan szakasza vezet itt, mely a Tisza folyó mellet halad el. Tiszaörvényen épült ki a régió legnagyobb és legjobb infrastruktúrával rendelkező két kikötője is, melyek alig pár száz méterre találhatók egymástól: a Szabics Kikötő és a Kormorán Kikötő.

10361670075_90cbaeb363_k.jpg

Bérelhetünk kerékpárt a Szabics Kikötőben, ahonnan szervezett kerékpáros ökotúrákat is indítanak, végig járhatjuk a Tiszavirág Ártéri Sétautat és a Pákász Tanösvény gyalog és csónakon, ugyanitt pedig vízre is szállhatunk.Innen kajak és kenutúrákat tehetünk a tavon, vagy kishajóval bejárhatjuk a Tisza-tó rejtélyes csatornáit szakvezetővel. Sőt, esküvőhelyszínként is kiváló Örvény! 

Minden finomsággal megtöltött piknikkosárral is elindulhatunk a Tisza-tó motorcsónakos felfedezésére a Kormorán Kikötőből. Ugyanitt kiváló helyszínt találunk a csónakos horgászatra, a csónakot természetesen bérelhetjük is.

Hol érdemes megszállni Tiszaörvényen? 

Mindkét kikötőnél kempingezhetünk, megszállhatunk kényelmesen családostul magánháznál vagy hangulatos falusi szállást bérelhetünk, de akad apartman és hotel is Örvényen. Minden szállásajánlatot itt gyűjtöttönk össze!

Hol lehet jókat enni Örvényen?

A Hableány Hotel és Étterem régi múltja miatt jelentős célpont, figyelmes kiszolgálással, jókora adagokkal és kellemes ízekkel várják nem csak a ház vendégeit.

hableany_hotel.JPG

Hableány Hotel és Étterem épülete

A házias ételeiről híres,  barátságos terasszal rendelkező Freitag Étteremben helyi ételekkel, különlegességekkel is megismerkedhetünk.
Street food jellegű, rafinált halételeivel már második évadát töltő HelloHal, tiszai halak falatozója kötelező célpont Tiszaörvényen! 
hellohal.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr357681520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása