Ismerj meg egy újabb ehető növényt: ez a sulyom!

2015. július 20. 10:38 - HelloHal

A sulyom (Trapa natans), a füzényfélék családjába tartozó vízinövény. Mivel hasonló növény Magyarországon nincs, nem lehet összetéveszteni más fajjal. A sulyom holtágak növénye. Amikor leérik, a víz aljára süllyed. Mivel védett növény nem gyűjthető, kivéve a Tisza-tavon, ahol engedéllyel ez megtehető.

viraga.JPG

Fotó: Horváth Szabolcs - HelloHal.com

A Tisza-tavon óriási, kiterjedt sulyommezők találhatók, mely egyrészről örvendetes, hiszen egy védett növénynek ad otthont a víz, továbbá árnyékot, búvóhelyet a forróságban a halaknak, másrészről túlburjánzása rontja a víz minőségét, ezért kaszálással gyérítik.

Álló- és lassú folyóvizek ősrégi, vizet borító vad növénye. Üde, fűzöld színű, körkörösen elhelyezkedő levélrózsájával, piciny, fehér, kehelyszerű virágaival díszít. Sulyomtermése különleges alakulású és ízletes, tápdús csemege.

Egyéves, lágy szárú, érdekes szerveződésű vízinövény. Rombusz alakú levelei - különböző hosszúságú levélnyele miatt - tetszetős levélrózsában mozaikszerűen helyezkednek el. A levélnyeleken 3-4 cm-es, felfújt sejtközi járatok (dudorok) tartják víz színén a növényt. Virágai kicsinyek, fehérek, hímnősek, a levél fölé emelkednek, a megtermékenyülésük után a levelek alá hajlanak. 3-4 ágú (szarvú) sulyomtermése közvetlenül a levélzet alatt, a vízben fejlődik ki. A termés hegyes szarva a csészelevelekből alakul. Az érett termések nyár végén leválnak a növényről, és lehorgonyoznak az iszapban. Tavasszal, a víz felmelegedésekor csíráznak ki. A víz alatti hajtásokon széles levelek, lebegő és hosszú rögzítőgyökerek fejlődnek. A sulyomtermés fiatalon zöld, zöldesbarna, éretten fekete színű, belseje fehér. Terméshéja fokozatosan megkeményedik.

Nagy hő- és fényigényű, ezért csak kellően felmelegedett vizekben tenyészik és hoz termést. Alakjai között a két-, a három- és a négyszarvú ismeretes. Nálunk leginkább a négy- és a háromszarvú fordul elő. Termése nyersen értékes és ízletes csemege. Főzve hasonlóképpen fogyasztható.

Elkészítése:

Sulyom főzve. A zöld levelei alól kiszedett sulymokat megmossuk, forró vízben 5-8 percig főzzük. Lehűtve, tálba rakva kitűnő, gesztenyére hasonlító csemege. Késsel szétvágva fehér belső tartalmát fogyasztjuk. Zsenge korában nyersen, főzés nélkül hasonlóképpen élvezhető.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr677640992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása