Kihagyhatatlan gasztronómiai kavalkád a hagyományosnak mondható Karcagi Birkafőző Fesztivál.
A karcagiak igazi juhász nemzetség révén művészi fokra emelték a birkapörkölt készítését, s ennek legjavát kóstolhatjuk meg minden nyáron – fesztiválhoz méltóan rengeteg programmal, koncerttel körítve az üstben rotyogó különlegességet.
2015. Június 25-26. - XVII. Karcagi Birkafőző fesztivál
Karcagon, ebben a nagykunsági városban a hagyományosan "nomád módon" készülő birkapörkölt nélkül elképzelhetetlenek az ünnepi, közösségi összejövetelek. A helyi önkormányzat és a Karcagi Birkafőzők Egyesülete hatalmas és önfeláldozó munkával őrzi a birkafőzés tradícióit, melynek minden évben csúcspontja, s egyben ünnepe is a Karcagi Bikafőző Fesztivál.
A hagyományos készítési mód értelmében a birkát a fülétől a farka végéig belefőzik a 40 literes öntött vas bográcsba. Sokszor még juhász hurkát – tisztított juhbélbe töltött paprikás száraz kenyeret – is főznek bele, amit a birka fejével együtt tálalnak a fővendég elé.
Az idei díszvendég Badacsonytördemic lesz, akik a badacsonyi jó bort hozzák el a pörkölt mellé. A pénteki nagy koncerten Tóth Gabi zenél, szombaton viszont birkapörköltfőző versenyen bizonyíthatnak a nagykunok. A fő műsorszám ezen a napon Radics Gigi és Charlie koncertje lesz. Rengeteg színpadi műsor, mint néptánc és népzenei csoportok előadása mellett lesz kézműves vásár, és számtalan gyerekprogramra is számíthatunk mindkét nap. Feleleveníthetjük a pásztorhagyományokat, a Borudvarban pedig kézműves élelmiszerek, borok és pálinkák között csemegézhetünk.
Az idei fesztivál érdekessége, hogy ez lesz az első, tulajdonképpen nulladik állomása a Nyár, dinnye, szeletem azaz a magyar dinnyét népszerűsítő kampánynak. Karcagon tehát keressétek bizalommal a nagy sárgadinnyés pultot, ahol igazi magyar sárgadinnyét is kóstolhattok a jó fajta karcagi birkapörin felül.