Mesél a történelem Tiszaszentimrén

2015. január 19. 14:14 - eM.Dé

Nem hétköznapi felfedezésre bukkantak a közelmúltban a tiszaszentimrei parókia felújítása közben: az egyik régi ajtófélfa mélyedésében egy időkapszulát találtak, amely 4 db különböző időpontban íródott levelet tartalmazott.

Az épület éppen felújítás alatt áll, a nyílászárókat cserélik, így találtak rá a nem hétköznapi leletre. Maga az időkapszula egy fém doboz, amelyben négy darab, különböző időpontban íródott és különböző témájú levelet tartalmazott. A képek alapján akár egy kalandfilmben is érezhették magukat a kapszula megtalálói, hiszen az igényesen, viaszpecséttel lezárt iratok ma már ritkaságszámba mennek.

Zajlik a Krími háború

A legrégebbi dokumentum 1784-es keltezésű, II. József uralkodása idején született, amelyben engedélyezik a parókia építését. További két levél szól az 1817-ben és 1830-ban kivitelezett tetőfelújítások részleteiről, valamint egy roppant érdekes példány 1854-ből. Az érdekessége elsősorban a nyelvezetéből adódik, a levél a parókia felújításának és bővítésének terveit tartalmazza, gazdagon megtöltve szakrális tartalommal is. Ugyanebből az évből származik az időkapszula csomagolópapírjának belsejére írt jegyzet, amelyben megemlítésre kerül az éppen zajló Krími háború is.

Az összes kép megtekinthető a Tiszaszentimrei Református Egyházközség Facebookján.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr947088335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása