Átadták a hallépcsőt Kiskörénél

2014. október 28. 15:34 - eM.Dé

2014. október 28-án átadták az ország legnagyobb vízügyi létesítményének - a Kiskörei Vízerőműnek - ökológiai hallépcsőjét, amely ilyen formában Közép-Európában egyedinek számít.

De mi is az a hallépcső? Tudni kell, hogy Kiskörénél a duzzasztógát előtti (felvíz) és a gát utáni (alvíz) szakasz között akár 10 méter szintkülönbség is lehet, amelyet a halak fogalmazzunk úgy nehezen viselnek. Az ő életüket hivatott megkönnyíteni az 1200 méter hosszú csatorna, amely azért kapta a lépcső elnevezést, mert 37 lépcsőfokkal hidalja át a fent említett szintkülönbséget.

A 37 lépcsőfok egyben 37 darab "mini-vízesést" is jelent, amely - na ki találja ki? - turisztikailag sem utolsó látványosság lesz. Ezt sejtették a tervezők is, ezért már eleve úgy valósították meg a hallépcsőt, hogy a tavat körbekerékpározók számára pihenőpontként is funkcionáljon. Ehhez kerékpártárolóval, padokkal és információs táblákkal is hozzájárultak.

A sztori azonban itt még nem ért véget: a második ütemben vadvízi evezésre is alkalmas - sőt, akár nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmas - pályát is kialakítanak, ami nem kis dolog lenne a tó életében. Ezeket a fejleményeket kíváncsian várjuk, addig pedig élvezzük a kerékpárosok számára kialakított pihenőparkot és a hallépcső látványát.

INFO: október 27-tel pedig megkezdődött a Tisza-tó vízszintjének ún. téli vízszintre történő apasztása - ezzel is a halaknak kedvezünk, hiszen így mélyebbre tudnak vermelni. Szóval senki ne mondja, hogy nem vagyunk halbarátok :)

kiskore_hallepcso_2.jpg

Egyelőre még kicsit saras a környéke, de jövőre király lesz

Szólj hozzá!
Címkék: Kisköre

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr36840989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása