Virágzik a Tisza-tó is!

2014. június 11. 11:00 - eM.Dé

Bár a Tiszavirágzás kapcsán a legtöbben Szegedre vagy Szolnokra (és a 2011-ben átadott Tiszavirág hídra) asszociálnak, ez az egyedülálló természeti jelenség nem csak ezeken a helyeken figyelhető meg. Nézzünk szét a Tisza-tónál!

Feltételezzük képeken vagy videón már sokan láttak ilyet, netán olvastak is róla, ezért a jelenség biológiai hátterének bemutatására nem fecsérelnénk az időt. Aki mégis úgy érzi nem elég tájékozott, az nézze meg a piros mobilszolgáltató kultikusnak számító reklámját és megtudja, miért is olyan nagy szám ez.

Az egész sztorinak van egy olyan varázsa, amit csak „Előre tervezhető bizonytalanságként” aposztrofálnak sokan. Tiszavirágzás ugyanis minden évben van, nagyjából június 10. és 20. között, de a pontos dátumát mindig csak az azt megelőző pár napban lehet megmondani. Máris különlegesnek hangzik igaz?

UPDATE: Most kaptuk a hírt, hogy TIszakürt térségében (az már nem Tisza-tó, tudjuk..) elkezdődött a Tiszavirágzás, amely várhatóan hétvégén éri el a csúcsát.

tiszavirágzás_480.jpg

Na de térjünk a lényegre, amit ígértünk Tisza-tó ügyben. Az úti cél Tiszaörvény, ami gyakorlatilag össze van nőve Tiszafüreddel. Örvénynek is irány a legdélibb része, a Szabics Kikötő, ahol profi módon fel vannak készülve a kérészek táncára és az arra érkező turistaözönre is. Ilyenkor a kikötő szervezett túrákat indít túravezetéssel egybekötve, de sétahajót is hadrendbe fognak a közönség kiszolgálása érdekében.

Még Örvényen maradva: szintén ebből a kikötőből juthatunk el a Tiszavirág Ártéri Sétaúthoz, amelyen egész évben rengeteg információt gyűjthetünk a Tiszavirágzásról az ártéri tanösvényen. Így akkor is kaphatunk egy falatot az élményből, amikor éppen nem virágzik a Tisza.

Természetesen nem csak ez az egyetlen hely a Tisza-tónál ahol átélhetjük az élményt, de minden bizonnyal ők a legfelkészültebbek ilyen téren. Gyakorlatilag a Tisza-tó bármely olyan részén megfigyelhető a jelenség, amely viszonylag közel található az élő Tisza medréhez. Mindenképpen érdemes a kinézett kikötőnél vagy szálláshelynél érdeklődni előzetesen, mert – és ennyi szépséghibája legyen a dolognak – ez csak így működik. Mindenkinek kellemes kérész-vadászatot kívánunk (na persze csak képletesen)!

Szólj hozzá!
Címkék: tiszavirágzás

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr916294624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása