Megkezdődött a Tisza-tó feltöltése

2014. március 17. 12:00 - Tisza-tavi Móni

eromu_Kiskore.jpg

Ma reggel, 2014. március 17-én, megkezdődött a Tisza-tó tavaszi feltöltése, a nyári vízszint kialakítása.

A Tisza-tónál ugyanis külön téli- és nyári vízszint létezik. Ez is egy különlegessége a Tisza-tónak, hogy a vízjárása szabályozható. A legfontosabb tény, hogy a folyó önálló mederben folyik végig a tározótérben. A medret övzátony kíséri, melyet 10 - zsilippel zárható - csatornával vágtak át, átjárást biztosítva a friss és jó minőségű víznek az öblözetek felé.

A téli vízszint beállítása általában az október 20-i hétvégétől kezdődik (tavaly október 24-én kezdték meg), s kb. 1,1 méterrel eresztik le fokozatosan a tavat.  Erre azért van szükség minden évben, mert így a veszélyhelyzetet teremthető jégképződés jelentősen csökkenthető, s a kora tavaszi áradásokból is több vizet képes befogadni a tó. A nyári vízszint beállítása mindig a tavaszi árvizek elvonulása után, általában április közepén kezdődik. Az idei évben – tekintettel a környezeti viszonyokhoz – ez hamarabb elkezdődik. A nyári vízszintet 1993 óta egy rendelet határozza meg, s értéke Kisköre felső vízmércén mérve 725 cm. Egy-egy átállás általában 2-3 hetes időszak, s a napi vízszint változás kb. 5-8 cm.

Érdekességként megtekintheted a feltöltési ütemtervet, melyet a Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság Kiskörei szakaszmérnöksége tájékoztató levében adott ki.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr115865760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása