Hosszabb lesz idén a szezon a Tisza-tónál

2013. október 19. 18:00 - Tisza-tavi Móni

Csónakázás az öblítőcsatornánA.JPG

A november 1-i hosszú hétvégére és a folyamatban lévő kotrási munkákra tekintettel az idén nem a szokásos október 20. körüli időpontban, hanem november 4-én kezdődik meg a Tisza-tó téli vízszintre történő átállítása.

Ez azt jelenti, hogy a Tisza-tónál nagy jelentőséggel bíró őszi horgász és madarász szezonban két héttel tovább lehet akadálytalanul közlekedni a tavon, s így idén azok is megismerkedhetnek a Tisza-tó őszi színekben pompázó természeti környezetével, akik például az őszi szünet idejére tervezik az utazásukat.

De miért is érdemes ide ellátogatni? A tó a lúd és récevonulások megindulásával több tízezer madárnak kínál pihenő és táplálkozó helyet. A madarakat, az őszi hangulatot intenzíven közvetítő csónaktúrák keretében lehet megfigyelni, miközben a tó nyári időszaktól teljesen eltérő, romantikusan kietlen arca is felfedezhető. Akit pedig a vízfelszín alatti világ is érdekel, sőt szeretne annak tagjaiból zsákmányolni, szintén jó időben, jó helyen jár. A lehűlő vízben egyre intenzívebben kezdenek táplálkozni a csukák és a süllők. Az esélyeket tovább növeli, hogy a vízszintcsökkentés megindulásakor a sekélyebb vizű hínármezők gazdag csukaállománya elkezd a mélyebb vizű medermaradványokba, öblítőcsatornákba húzódni, s ezekben jelentős számban koncentrálódik.

A madármegfigyelés céljából érkezőknek a Tisza-tavi Ökocentrumot ajánljuk a túra indításának helyszíneként, míg a horgászok a tó bármely kikötőjében hasznos információkhoz és csónakokhoz juthatnak.

Ősszel is vár Rád a Tisza-tó!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr205583935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása