Nagy-Körűi-Befőzés

2013. október 01. 12:00 - Tisza-tavi Móni

nagy_befozes_2013A.jpgÖtödik éve „Nagy-befőzés” a Boldogságos Tisza-parti faluban, Nagykörűben
avagy:

Mi minden történik ősszel egy falusi kiskonyhában?!

Sokat sejtető kérdés, de mielőtt messzire kalandoznánk a találgatásokban idézzük fel a rendezvény szlogenjét:

„Sütés-főzés-füstölés
Savanyítás-préselés”

Az ősz egyik nagy eseménye a téli eltevés. Ilyenkor az udvarokat betöltik azok az utánozhatatlan illatok, amelyek nélkül elképzelhetetlen volt a falusi október. Az állandósult kereskedelmi kínálatnak köszönhetően ma már télen-nyáron bármit frissen megvásárolhatunk. Mégis él az emberekben az igény a nagyanyáink világát idéző befőttek, savanyúk, lekvárok iránt, és él még nálunk a tudás is, amivel a közmondás szerűen kitűnő magyar alapanyagokból csodálatos ételeket varázsolunk.

Nagy kaland ez a helyieknek is: megelevenednek a fejekben a majdnem elfelejtett receptek, előkerülnek a régi eszközök, üstök, edények, káposztagyaluk, prések, darálók, hordók, fakanalak, dunsztosüvegek …

A Nagy-Befőzés „boldogságos” terítékén miből válogathatunk az idén,

 október 5-én:

Három présből folyik a must, lesz lekvár főzés, sajt füstölés és grillezés, kenyér lángos és kelt tésztasütés, lecsófőzés, befőtt készítés. Kóstolhatunk gesztenyelekvárt, olajos és pácolt tiszai halakat. Lesz még töltött káposzta, birkapörkölt, desszertnek őszi gyümölcsös sütemények. Lesz főzőverseny, falunéző kisvonat, ládahordó verseny, tökárverés gyerekeknek, és bárki átváltozhat és „Tökönkámen” fáraóként helyet foglalhat egy fotó erejéig a tökpiramis tetején!

Mulathatunk egész nap a szihalmi Tobán hagyományőrző együttes folkcsárdájában. Díszvendég a székelyszentmihályi citera együttes.

Mindenkit szeretettel vár Nagykörű!

További információ: www.nagykoru.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr245543058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása