A sulyom

2013. augusztus 04. 08:24 - HelloHal

Egy HelloHal halvacsora alkalmával az egyik vendég megkérdezte, hogy mi az a sulyommező. Fotókat kerestem, gyorsan elmagyaráztam, majd elgondolkodtam azon, hogy érdemes lehet egy kicsivel többet is foglalkozni e növénnyel, főleg, hogy jellemzően meghatározza a Tisza-tavi növénytársulást. Augusztusban csónaktúrákon szinte bárhol megfigyelhető!

A sulyom (Trapa natans), a füzényfélék családjába tartozó vízinövény. Mivel hasonló növény Magyarországon nincs, nem lehet összetéveszteni más fajjal. A sulyom holtágak növénye. Amikor leérik, a víz aljára süllyed. Mivel védett növény nem gyűjthető, kivéve a Tisza-tavon, ahol engedéllyel ez megtehető.

Álló- és lassú folyóvizek ősrégi, vizet borító vad növénye. Üde, fűzöld színű, körkörösen elhelyezkedő levélrózsájával, piciny, fehér, kehelyszerü virágaival díszít.

virágzó sulyom(540 x 405)_1.jpg

Sulyomtermése különleges alakulású és ízletes, tápdús csemege. Európa, Ázsia vizeinek növénye. Hazánkban az Alföldön közismert vízinövény a holtágakban, csatornákban.

Gazdasági és táplálkozási jelentősége közvetett. A nyári forróságban hűsíti a vizet, árnyékot ad a halaknak. Termése viszont nagyon ízletes, ehető (régen termesztették és vadon gyűjtötték), keményítőben gazdag. Egy-egy termés 3 x 5 cm nagyságú, 8 g tömegű.

Egyéves, lágy szárú, érdekes szerveződésű vízinövény. Rombusz alakú levelei - különböző hosszúságú levélnyele miatt - tetszetős levélrózsában mozaikszerűen helyezkednek el. A levélnyeleken 3-4 cm-es, felfújt sejtközi járatok (dudorok) tartják víz színén a növényt. Virágai kicsinyek, fehérek, hímnősek, a levél fölé emelkednek, a megtermékenyülésük után a levelek alá hajlanak. 3-4 ágú (szarvú) sulyomtermése közvetlenül a levélzet alatt, a vízben fejlődik ki. A termés hegyes szarva a csészelevelekből alakul. Az érett termések nyár végén leválnak a növényről, és lehorgonyoznak az iszapban. Tavasszal, a víz felmelegedésekor csíráznak ki. A víz alatti hajtásokon széles levelek, lebegő és hosszú rögzítőgyökerek fejlődnek. A sulyomtermés fiatalon zöld, zöldesbarna, éretten fekete színű, belseje fehér. Terméshéja fokozatosan megkeményedik.

Nagy hő- és fényigényű, ezért csak kellően felmelegedett vizekben tenyészik és hoz termést.

Alakjai között a két-, a három- és a négyszarvú ismeretes. Nálunk leginkább a négy- és a háromszarvú fordul elő. Nemesített fajtáiról nem tudunk. Termése nyersen értékes és ízletes csemege. Főzve hasonlóképpen fogyasztható.

Elkészítése:
Sulyom főzve. A zöld levelei alól kiszedett sulymokat megmossuk, forró vízben 5-8 percig főzzük. Lehűtve, tálba rakva kitűnő, gesztenyére hasonlító csemege. Késsel szétvágva fehér belső tartalmát fogyasztjuk. Zsenge korában nyersen, főzés nélkül hasonlóképpen élvezhető.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr865437624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása