A Tisza-tó ivadékai, avagy: mi van a víz alatt?

2013. július 09. 12:00 - HelloHal

Olyan sokat beszélünk e csodálatos vízről, a Tisza-tóról. Bebarangoljuk partját, csónaktúrákat teszünk, ártéri és vízi sétautakon szívjuk magunkba a friss levegőt, élvezzük a kerékpárutat, a kalandszigetet és még sorolhatnám bizonyára sokáig. Egy valamiről azonban alig esik szó, talán mert nincs szem előtt. Ez pedig a víz alatti birodalom. Ha az élet nem zajlana annak rendje és módja szerint a vízben, akkor talán kedvenc vizünk léte is megkérdőjeleződne. 

Hogy egy kicsit tárgyilagosabb legyek, a halak és rákok szaporodását segítő víz alatti gyökerekről lesz szó. E gyökerek jellemzően a fűzfák vízbe lógó, kimosódott gyökerei, de lehetnek akár az akác törzséről kinövő vizet érő gyökerek is. Számtalan halfaj választja szaporodó és táplálkozási helyéül ezeket a növényeket. Az elmúlt napokban bóklászásaim alkalmával felkerestem néhányat és ún. próbamerítést végeztem, azaz egészen sűrű szövésű hálóval alámerítettem a gyökereknek, hogy megvizsgálhassam lakóit. Az alábbi fotókon ezek eredményei láthatók:

süllőivadék (540 x 405).jpg4-5 cm-es süllőivadék.

küsz_is (540 x 405).jpgApró küsz és karika keszeg.

karika (540 x 405).jpgValamivel nagyobb, kb 6-8 dkg-os karika keszegek.

Persze ahol kishal van, ott nagy is, ezek a tápláléklánc csúcsán álló ragadozók. Érdekes, hogy bizonyos időszakokban a rákok is tucat szám keresik fel ezeket a gyökereket. A gyökereken a kishalak jelenlétét egy gyönyörű madár is elárulja, ez pedig a bakcsó, melynek legfőbb tápláléka a küsz. Érdemes tehát Tisza-tavi túrázásaink alkalmával a part szélét is fürkészni, kémlelni, mert sok érdekesség figyelhető meg ott is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr875388907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása