Gasztrokalandok a Tisza-tó halaival!

2013. július 08. 11:47 - HelloHal

Hazai vizeinkben számos gasztronómiai szempontból is érdekes és fontos hal él. Nem kivétel ez alól a Tisza-tó sem. A nemes halak közül a harcsa és a süllő, valamint a ponty a legkedveltebb és legismertebb, de a busa és a keszeg is népszerű. Ez utóbbi elkészítése némi ügyességet is kíván, hiszen a szálkák miatt a hal irdalása csak gyakorlott kéznek egyszerű. Valamennyi szálkás halunk feldolgozható, elkészíthető úgy, hogy a sokakat zavaró szálkák ne rontsák el a gasztronómiai élvezetet.

lecsó_hallal (2) (540 x 405).jpgLecsó fokhagymán pirított hallal

A harcsa, a ponty és a busa vörös húsrészét, mely az oldalvonal mentén található célszerű eltávolítani, azoknak kellemetlen ízük van. Ezek a halak bőrük alatt különböző vastagságú zsírréteget halmoznak fel, melynek ízét a legtöbb ember szintén nem kedveli, ezért kivágandó. Állítom, hogy amit a magyar konyha csirke (szárnyas), marha, vagy sertés húsból el tud készíteni, azt kis túlzással halainkból is megfőzhetjük, megsüthetjük.
Ezekre számtalan jó példát találhatnak a HelloHal gasztrooldalán, de több olyan halakkal foglalkozó oldal is fellehető, ahol jó ötleteket meríthetnek. A Tisza-tóban élő halak íze rendkívül finom, a halhús minősége kiváló. Egy jó halétel titka 80 %-ban a hal eredetén és feldolgozásán múlik, a többi a kreativitáson és némi konyhai tapasztalaton. Sajnos ma Magyarországon az egy főre eső halfogyasztás igen alacsony, 3-4 kg között van, mely élősúlyban értendő, ez feldolgozott formában legfeljebb másfél kilogramm. Könnyen kiszámolható, hogy egy megfelelően megtisztított halból mindössze 35-40 % színhús nyerhető. A halat lehetőleg ne fagyasszuk, amennyiben ez elkerülhetetlen, akkor érdemes a húst leszárítgatni és hermetikusan lezárni, csomagolni. Felhasználás előtt már nem szabad a filét megmosni. A Tisza-tó körül szinte mindegyik étteremben lehet halat enni, de nem mindegyikben lehet, vagy csak részben tiszai halat. Tiszacsegétől Abádszalókig számos ismert Halászcsárda és Vendéglő várja a Tisza-tavat felfedező kerékpárosokat, túrázókat. Amennyiben tudatos fogyasztók vagyunk, úgy érdemes megkérdezni melyik étel készül hazai, esetleg tiszai halból. Nem minden harcsa az aminek látszik és nem minden fogas az aminek látszik. Például a folyami-, leső-, szürkeharcsa egy és ugyan az, és származhat akár a mi Tiszánkból is, de az afrikai-, törpe-, vagy cápaharcsa például már nem azonos az előbb felsoroltakkal. A másfél kilogrammosnál nagyobb süllőt szokás fogasnak nevezni, bár ez a Tisza-tóra nem jellemző szokás, mégis az ország különböző részeiből érkező vendégek gyakran azonosítják a fogast a Tiszában élővel, pedig az lehet akár Viktória-tavi, vagy Nílusi fogas is. Célszerű tehát kérdezősködni. A HelloHal, Tiszai halak falatozójában, Tiszaörvényben csak tiszai halakból készítenek ételeket. Itt hétvégenként halas programokat is szerveznek, legutóbb például Halkoktél Party volt, ahol a harcsa sevichet lehetett megkóstolni.

sevice (540 x 405).jpgHarcsa seviche

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr925395822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása