Pompázatos virágok a májusi Tisza-tavon

2013. május 27. 09:14 - HelloHal

A tavaszi árvíz levonulása után megújult erővel és rekord idő alatt megújult a természet! Behozva a tavaszi lemaradást nagyon sok növény növekedésnek és virágzásnak indult!

A Nyári tőzike (Leucojum aestivum)az ártéri erdő legszebb Amarílisz-féléje éppen elvirágzott, de azért mindenképpen említést érdemel! A Mocsári nőszirom (Iris pseudacorus)

mocsári nőszirom (540 x 405)_1.jpg

ami a Tisza-tó első színfoltja, éppen a napokban van teljes pompájában. Virágzásnak indult a Hamvas szeder

hamvas-szeder-virag.jpg

(Rubus caesius), a Virágkáka (Butomus umbellatus) a gyönyörű rózsaszín ernyős virágaival is virít a sekély, könnyen felmelegedő partszakaszokon. A Fehér tündérrózsa (Nymphaea alba)

fehér tündérrózsa.jpg

szinte már mindenhol virágzik és a Sulyom (Trapa natans) is erőteljesen növekedésnek indult.

A Tiszavirág Ártéri tanösvény látogatása közben gyakran kerülhet szem elé csíkos hátú (idei) kis malac, őzgida, nyest, róka, hermelin kölyök vagy éppen a fészkéből nemrégen kipottyant madárfióka. Nagyon fontos, hogy ezeket a talált és látszólag elárvult "állat-fiakat" ne akarjuk a legnagyobb jó szándékkal sem megmenteni és önzetlen segítségünket felajánlva haza hozni, mert ezzel nem szerencsés módon avatkozunk be a természet és az erdő életének a körforgásába. Arról nem is beszélve, hogy a kicsinyektől nem messze elbújva a felnőtt állat is a közelünkben lehet, tehát csak látszólag tűnnek elárvultnak és magatehetetlennek a malacok, kölykök, gidák, fiókák.

Tisza-tavi ártéri sétára, barangolásra a Szabics Kikötőben (is) van lehetőség!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr735319782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása