Így (is) horgászhatunk májusban a Tisza-tavon!

2013. május 05. 10:52 - HelloHal

Itt az ideje, hogy számba vegyük a májusi horgászati lehetőségeket. Ezeket alapvetően a Tisza vízállása határozza meg. Persze számos más tényezőt is figyelembe kell vennünk, ilyen a fajlagos tilalmi időszakkal védett halak és az - ezzel összefüggésben - ívási időszak. A nemes halak közül a ponty és a harcsa (ezek a legjellemzőbbek a Tisza-tavon) az a két faj, melyekre június 15-ig nem szabad horgászni.

szabolcs harcsa 005 (540 x 405).jpgharcsa (azaz: folyami harcsa, lesőharcsa, szürke harcsa)

A helyi horgászrend ezt kicsit árnyaltabban szabályozza, ezért érdemes azt pontosan elolvasni. Túl vannak a nászon viszont a süllők és a balinok, melyek kiéhezve keresik táplálékukat.

süllőpáros (540 x 405).jpgA szerző két szép tavaszi süllővel

A keszegfélék közül a dévérek még ívhatnak, a karikák és a küszök azonban gondosan megvárják, hogy tartósan 16 fok fölé emelkedjen a víz hőmérséklete és a folyó, valamint a tó vízszintje ne apadjon, stabilitást mutasson. A halak mindennél és mindenkinél jobban érzékenyek erre, bámulatosan mutatják a vízállás változását viselkedésükkel. A part menti medertörések megtelnek élettel, a legtöbb hal itt keresi táplálékát, ezért a keszeghorgászok is eredményesen foghatják a szálkás ám irdalás után sütve ízletes fehérhalat. Kicsit tárgyilagosabban: keszegezni a folyón feederbottal javasolt, az állóvizeken szintén vagy úszós készséggel. Balinozni műcsalival, apró wobblerekkel ajánlott, míg süllőzni nappal a folyón töréseken, akadókon kishallal, letett bottal érdemes, éjszaka pedig az állóvizeken szintén élő vagy élettelen csalihallal. A Tisza-tavat kevésbé ismerő horgászoknak minden kikötőben szívesen segítenek, ahol csónakokat, ladikokat is lehet bérelni.

balin a hatosból (540 x 720).jpgbalinportré - apró wobbler volt a veszte a VI-os öblítőben

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr165281848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása